HTML

Rendszámgyűjtő

Egy különleges hobbiról szól ez a blog, vagyunk néhányan bolondok az országban, a világban, akik gyűjtik a régi, vagy forgalomból kivont rendszámtáblákat. Nem csak nekik, hanem bárkinek szólnak a bejegyzések, akit érdekel. Szólj hozzá bátran, vagy írj közvetlenül: info[kukac]rendszamgyujto.hu

Friss topikok

  • Kuvasz878K: @Attila Es Reni Mede: Az nem csere, bocsi. A cseréim csak az Októberi rendszámaim bejegyzésem utol... (2024.03.20. 21:03) Bemutatkozás
  • Kuvasz878K: @Attila Es Reni Mede: Nincs Facebookom, bocsi (2024.03.18. 20:20) 2023 utolsó darabjai
  • Kuvasz878K: Frissítés: HKA-380, BV-XL-83 elkelt, sárga E-sem van. (2023.11.04. 20:29) Októberi rendszámaim
  • Kuvasz878K: ...helyesbítek, lehetnek Ciprusiak is (2023.07.15. 10:29) Hmmm... Ma van karácsony!?
  • rendszamgyujto.hu: @Kuvasz878K: Szia, megvan mind, még az angol is, amit egy másik kommentben kértél (2023.06.04. 15:29) Eladó, cserélhető

Linkblog

Látogatók

2012.01.19. 17:01 300madness

Magyar területkódok?

Erre az érdekes cikkre leltem ma az interneten:

http://hvg.hu/gazdasag/20120119_NFM_tervezett_rendszamtabla_csere

Ha ez igaz, akkor egy sokéves álmom válik valóra, hogy nálunk is lesznek területkódok.

De a dolog másik oldala, hogy akkor hatalmas feladat elé nézünk kedves gyűjtőtársaim. Pláne, ha továbbra is le kell adni a rendszámokat az ocsmányirodába forgalomból kivonás után.

Ha megye alapján lesz, akkor még 20-ból megússzuk (19 megye + Budapest, gondolom külön), de ha járások alapján...akkor nehéz lesz összeszedni.

+ egy harmadik ,,oldal": mivel kötelező lesz, egy mostani M-es sorozatrendszám annyit fog érni, mint egy magyar zászlós J-s, mert keveset adtak ki belőle...

Kíváncsian várom a fejleményeket.

17 komment

Címkék: magyar rendszám rendszer új területkód rendszam csere


A bejegyzés trackback címe:

https://rendszamgyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr643590564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2012.01.19. 18:16:41

Ez eléggé bicskanyitogató, még egy bőrt lehúzni az autósról. Rendszerváltáskor elfogyott és valójában eléggé elavult volt a 2 betű 4 szám rendszámok, teljesen indokolt volt a cseréje. A cserét 1995.12.31-ig kellett lerendezni, tehát nagyjából 6 év állt a rendelkezésre. A saját példámból kiindulva van egy A betűvel kezdődő rendszámom, ami barátok közt is 22 éves, de semmi baja. Ehhez valakinek érdeke fűződik, hogy én jó pénzen vegyek egy újat, a régit bezúzzák, aminek semmi baja, magával vonzza az okmányok cseréjét. A pénzlevételen és az autósok újabb bőrlenyúzásán kívül nem látok más indokot. A cikkben szereplő álkülföldi regadócsalók ismét csak tovább röhögnek rajtunk, mert nekik nem kell cserélni. Nem látok értelmes magyarázatot. A jelenlegi kombinációk még jó pár évre elegendők lennének.
A bűnöző meg eddig is ha akart lopott rendszámmal ment bűnözni. Ha pl. most egy kecskeméti rendszámmal rögzíti a bank kamerája a rablókat, akkor a rendőrség lezárja Kecskemétet, és a rablók Szolnokon elkaszinózzák a vagyont, mert egyébként ott laknak?
Legalább most már Debrecenbe tudni fogják melyik autó Fradi dukkeré egy FTC-DVSC meccsen. Melegágya a rendszámhuliganizmusnak, amit pont azzal számoltak fel Boszniában, hogy elhagyták a rendszámokból a terület kódokat. Mert azért valljuk be bármennyire is majmolni akarjuk a nyugatot, hozzájuk akarunk hasonlítani, azért mentalitásban egyre jobban kötődünk a balkánhoz.
Majd Pesten egyből látszik majd, hogy ki a vidéki.
Ha ezt bevezették, akkor majd javaslom bevezetni valamiféle díjat a városokban minden autóra. Ha például én Budapestre megyek, akkor a rendszámom alapján szeretnék Kecskeméten tranzit díjat fizetni, Budapest közigazgatási területén belül behajtási díjat.
AGYRÉM.
Tehát én nem szeretnék még jó sokáig ilyen rendszámot magamnak, még a gyűjteményembe sem.

300madness 2012.01.19. 19:26:07

@rendszamgyujto.hu:
Félreértés ne essék, én csak a puszta ténynek örülök, hogy területkód lesz.

De annak én sem örülök, hogy mindenkinek kötelező lesz lecserélni --> okmányok stb. cseréjével együtt. Mert ez egy csomó pénz. Logikusabb lenne, ha a régiek maradnának forgalomban, és akkor én is viríthatnék az A-s rendszámommal.

De ezt az oldalát szándékosan hagytam ki, mert az okok, a politikai-pénzügyi háttér már nem ennek a blognak a része.

A focidrukkerekről meg Boszniáról annyit, hogy Boszniában élnek horvátok-bosnyákok szerbek. Náluk ez MINDENKIT érint, mert a nemzetiség különböző és ez alapkülönbség. Nálunk nem fog a Tiszántúl meg a Dunántúl egymásnak esni, ha egy zalai meglát egy szabolcsi rendszámot 's fordítva. A mai magyar foci színvonalát nézve nem valószínű, hogy egy meccseredmény miatt polgárháború lesz.

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2012.01.19. 20:08:40

Arról nem beszélve, bár ritkán költözik az ember, akkor is rendszámoztathatja át az autóját. De az viszont már hamarabb előfordul, hogy nem a városon belül veszel autót, és akkor rendszámozhatod újra. Mert olyan biztos nem lesz, hogy a régi ladádnak a rendszámát ráteheted az új mercidre, mert csak autót cserélsz, lakcímet meg nem. Mi lesz azokkal, akik 465eFt-ért vettek maguknak PISTA-1 rendszámot? Megy a szemétbe? Ilyenkor hol vannak a környezetvédők, mert gondolom sem a gyártás, sem a megsemmisítés nem környezetbarát technológia. A MAL majd megerősített kapacitással fog alumíniumot gyártani, hogy ki tudja termelni a vörösiszap katasztrófa veszteségeit.
Egy másik fórumban olvastam, hogy minden utcanevet is változtassunk át, mert akkor mindenkinek kell lakcímkártyát. Meg ott vannak az elavult okmányaink, amin a Magyar Köztársaság felirat van.

300madness 2012.01.19. 22:02:15

@rendszamgyujto.hu:
Szerintem ezen ne vesszünk össze, mi úgysem tudjuk befolyásolni. Ha nem lesz, nem lesz, ha meg igen, akkor meg le kell nyelni a békát...

Meg ez még csak egy röpke hír, a részleteket nem is ismerjük.

Annyi biztos, ha tényleg lesz, valahogy elintézem, hogy megtartsam a régi rendszámom...

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2012.01.19. 22:14:23

@300madness: Na nem is rossz hír hozójára kell haragudni, de ez akkor is ....
Én is elteszem az biztos:)
Vajon maradnak zászlósak is vagy itt az eu széthullás határán eu-sat gyártunk, utána meg majd lecseréljük zászlósra megint jó pénzért? Kár hogy ennyi ráérőt tartunk el a pénzünkből.

300madness 2012.01.20. 00:37:06

@rendszamgyujto.hu:
Biztos olyan lesz, mint a szlovák. EU-s is meg címeres is. De továbbra azt mondom, ne találgassunk, az idő úgyis megadja a választ.

A puszta ténynek, hogy területkód, örülök, de a megvalósítás módszerének már nem.

A kód nem a nyugat majmolása, tőlünk keletre is létezik, és már a CCCP-ben is megvolt.

Pesten meglátszik, hogy ki a vidéki, vidéken meg, hogy ki a pesti. De szerintem rajtunk kívül ez nem sokakat érdekel, mert az ,,átlagember" [aki nem ,,szakszemmel" néz a rendszámokra, mint mi, gyűjtők] tojik rá, hogy milyen a rendszáma...

300madness 2012.01.20. 10:46:17

Ha ez a bejegyzés még nem kavart nagy vihart, akkor itt az ellenkezője:

www.lidovky.cz/revoluce-na-silnici-ridici-dostanou-spz-na-cely-zivot-pdy-/ln_domov.asp?c=A111128_210538_ln_domov_sk

A cseheknél februártól spanyol, belga, holland, MAGYAR mintára megszűnik a területkód. Valami olyasmit vettem ki a szövegből (az orosztudással :D), hogy pl.: kirívó eset volt, hogy az ostravai és a prágai rendőrök az egyik a másik megyéjéből jött autósokat szívatták, mert pl: Ostravában látták, hogy A-s kódja van.
Az új rendszerben minden marad a régi, leszámítva, hogy nincs kód.

amenta 2012.01.20. 10:50:59

Tegnap már olvastam, erősen gondolkodtam rajta hogy betegyem e, de látom megtettétek helyettem.

Igen erősen vegyes érzelmek fogtak el az olvasás közben.

Igazából ha körülnézünk a világban, kb magyarország az egyetlen, ahol nem terület kód alapján vannak a rendszámok, hirtelen nem tudnék másik ilyen országot mondani.
Az a baj, hogy ezzel megint elkéstek úgy 20 évet. Ezt akkor kellett volna így kitalálni, mikor a rendszerváltáskor bevezették a teljes logikátlanságban szenvedő jelenlegi 3 betű 3 szám rendszámokat.
Persze akkor is egy politikus valami rokonáé lett a biznisz (plaket kft gy.k.) valami k betűs, és szerintem most is ő fog nyerni az üzleten. (már ha nyernek, mert azért ennyi rendszám legyártásának van nem kis költsége is) De persze jó magyar szokás szerint az igazi indok megint az, hogy amit a politikusaink lenyúltak, elszórtak, azt megint a kis embereken akarják behajtani.

Az meg megint egy másik hungarikum, hogy mindezt úgy fogják megtenni hogy se a számítógépes rendszer nem lesz kellőképpen felkészítve (nkh, sündőrség, ocsmányiroda, önkori-csak hogy párat soroljak fel) se semmi más, így legalább be fog állni a vizsgáztatás, meg az új autó piac, addig viszont a sünök szúrhatnak bőséggel az érvénytelen vizsgák, stb miatt, sőt, fogadok hogy mindezek ellenére a trafikat fogják legelőször átállítani az új rendszerre, hiszen a bírságpénz az kell.

Egyébként én is úgy vagyok vele, hogy akárhogyan is, de meg tartom a régi rendszámokat a kocsikon.

amenta 2012.01.20. 10:53:08

Ja igen, meg ami kimaradt, 2-3 éven keresztül biztosan a levegőben fog lógni az, hogy ha új (másik) autót veszünk, vagy netán más helyre költözünk, akkor hogyan fog alakulni a rendszámcsere.

300madness 2012.01.20. 12:08:09

@amenta:
Belgium, Hollandia, Svédország, Finnország, Dánia --> itt már sok évtizede nincs kódolás, pedig nagy országok.

A volt ,,független" kommunista országok közül csak Magyarországon nincs kódolás.

A CCCP-ből kiszakadt országok közül csak Lettországban van '91 óta kód nélküli rendszer. A litvánok, észtek, ha jól tudom, az EU-ba lépéskor szüntették meg, úgyhogy ma 3 balti államban sincs.

Spanyolok a közelmúltban törülték el, a bosnyákok is valamikor 2000 körül, ehhez csatlakozik most Csehország is, februártól.

Ilyenek, hogy Monaco, Andorra, Luxemburg, San Marino, Lichtenstein, talán érthető, hogy nincs kód.

amenta 2012.01.20. 12:51:43

@300madness: Hm. Ez így nem is olyan kevés. Ennek tükrében lőjék magukat a dunába, és ne csesztessenek minket már megint valami hülyeséggel drága kedves politikusaink.

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2012.01.20. 16:28:35

Na akkor fokozzuk a káoszt. Valaki áttér, valaki nem. A rendszámfelismerő jobban boldogul a városkódokkal, mint a betűkkel. Haha, már megint etetnek bennünket. Gondolom azért enyhítettek a dolgon, mert így elsőre elég meredeknek tűnt. De akkor nem lesz meg a 12milliárd. Most gondolkozni kell, és be kell vezetni a fekete szelepsapkákra az adót.
Én már csak abban bízok, hogy ezt tényleg elhúzzák, mint a robogók rendszámának bevezetését. Ami esetleg indoloktabb lenne.

Nimrod001 · http://www.rendszamok.atw.hu 2012.01.20. 18:21:08

@rendszamgyujto.hu: Mindig azon agyalnak az "okosok", hogy honnét tudnának még pénzt csinálni... Valahogy mindig az autósoknál kötnek ki, mert szinte mindenkinek van autója(nekem személy szerint kettő is). Benzinár emelés hétről-hétre, egynapos pályamatrica eltörlése, baleseti adó fizetése, most meg ez a rendszámcserés ötlet... Így is sokan hanyagolják az autójukat, vagy eladják(ha tudják) de leginkább a kereskedésekben kötnek ki az autók, úgyhogy hamarosan ott is csőd lesz, mert nemigazán tudják elpasszolni a kereskedők senkinek sem a kocsikat...
Lovat sem érdemes venni, mert azokra is bevezetnék a biztosítást, meg a rendszámot is, mint Romániában...
Ha netán bevezetik az új táblákat, akkor hirtelen sok rendszám fog nálam "elveszni út közben", mert tuti megtartom a családban lévő autók egyik-egyik tábláját!

300madness 2012.01.20. 18:39:30

@rendszamgyujto.hu:
Ne idegesíts, fekete a szelepsapkám! Sőt még a tanksapkám is!
:D

Sokan leteszik az autót, de:
a BKV árai az egekben, a színvonal a béka segge alatt...

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2012.01.21. 08:51:07

Most nincs itthon az autóm, ezért pontosan nem tudom megnézni, de vagy augusztus legvégén, vagy szeptember elején jár le a műszakija. Várjak egy pár napot és legyek az első, vagy csak azért se? Na majd kialakul addig. Akkor sem tetszik az ötlet.
süti beállítások módosítása