HTML

Rendszámgyűjtő

Egy különleges hobbiról szól ez a blog, vagyunk néhányan bolondok az országban, a világban, akik gyűjtik a régi, vagy forgalomból kivont rendszámtáblákat. Nem csak nekik, hanem bárkinek szólnak a bejegyzések, akit érdekel. Szólj hozzá bátran, vagy írj közvetlenül: info[kukac]rendszamgyujto.hu

Friss topikok

  • Kuvasz878K: @Attila Es Reni Mede: Az nem csere, bocsi. A cseréim csak az Októberi rendszámaim bejegyzésem utol... (2024.03.20. 21:03) Bemutatkozás
  • Kuvasz878K: @Attila Es Reni Mede: Nincs Facebookom, bocsi (2024.03.18. 20:20) 2023 utolsó darabjai
  • Kuvasz878K: Frissítés: HKA-380, BV-XL-83 elkelt, sárga E-sem van. (2023.11.04. 20:29) Októberi rendszámaim
  • Kuvasz878K: ...helyesbítek, lehetnek Ciprusiak is (2023.07.15. 10:29) Hmmm... Ma van karácsony!?
  • rendszamgyujto.hu: @Kuvasz878K: Szia, megvan mind, még az angol is, amit egy másik kommentben kértél (2023.06.04. 15:29) Eladó, cserélhető

Linkblog

Látogatók

2011.12.30. 12:09 rendszamgyujto.hu

Cimkékről néhány szó

Műszaki vizsga érvényesítő cimke:

2000-ben vezették be, és azóta a forgalomba tartáshoz szükséges ennek a cimkének a megléte. Ha menet közben a hatóság bármi rendelleneset tapasztal akkor a helyszínen a cimke lekaparásával érvényteleníti a rendszámot, ideiglenes kivonás esetén az okmányiroda szintén lekaparja. Ezzel messziről látható, hogy az adott gépjármű közúti forgalomban nem vehet részt. A cimkén könnyedén bárki leolvashatja az érvényességi idő év/hónap-ját.

A "09" azt az évet jelöli amikor le fog járni a gépkocsin a műszaki vizsga.

A szám felett van egy nyíl és ha cimkét elforgatják, mint pl. jelen esetben "8" óra irányába, akkor az augusztust jelent. Ez a nyíl azt mutatja meg, hogy melyik hónapban jár le a műszaki vizsga a gépkocsin.

A vizsga matrica közepén egy fekete keretben egy számsor olvasható, ez a szám egyezik a forgalmi engedélyben a vizsga érvényessége melletti számsorral. Ezért nem érdemes más matricájával közlekedni. A 13-asnak nincs különösebben jelentése  

 

Az érvényesség különféle járműkategóriákban eltérő lehet általában 1-5 év közé esik, ezért a cimke színe 5 évenként ciklikusan ismétlődik. PL. 

00- piros 10- piros
01- kék 11- kék
02- sárga 12- sárga
03- zöld 13- zöld
04- narancs 14- narancs
05- piros 15- piros
06- kék 16- kék
07- sárga 17- sárga
08- zöld 18- zöld
09- narancs 19- narancs

 

Környezetvédelmi plakett (zöldkártya cimke)

2002-óta ragaszgatják szintén a hátsó rendszámokra, korábban eltérő érvényességi idővel rendelkezett, mint a műszaki vizsga. 2010- óta a műszaki vizsgával együtt készül, az érvényessége is azzal megegyező, de kevesebb jármű kategóriában használják, a teljesség igénye nélkül nincs zöldkártyája pl. a motorkerékpároknak, lassú járműveknek.

2002-es rendszer:
Zöld plakett:
- lambdaszondával szabályzott keverékképzésű, katalizátoros, benzinüzemű gépjármű;
- az EU-ban, az USA-ban vagy Japánban 1998. január 1. után gyártott, dízelüzemű gépjármű;
- legalább EURO-II minősítésű tehergépkocsi és autóbusz

Kék plakett:
- szabályozatlan keverékképzésű, katalizátorral felszerelt gépkocsik

Sárga plakett:
- egyéb négyütemű, benzinmotoros gépkocsik

Piros plakett:
- egyéb, kétütemű, benzinmotoros vagy dízelüzemű gépkocsik

Később a kék és piros plakett megszűnt, az ide sorolt autók is sárga matricát kaptak a rendszámra.

Itt az lyukasztással határozták meg az érvényességet. A belső körben az év, a külső körben a hónap jelnél lyukasztották ki. Felragasztani mindig a kötőjel alá ragasztották úgy, hogy a hatszög a lapján feküdt és az aktuális évjárat volt felül.

2010-től ismét 4 színűek lettek a cimkék és a forgalmiban V9-es rovatban szereplő kódok szerint kategórizálja:
Fekete színű plakett - korszerűtlen, nem környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 0, 1, 3.
Piros színű plakett - korszerűtlen, kevésbé környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 2.
Kék színű plakett - korszerű, környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 4, 6, 7, 8.
Zöld színű plakett - korszerű, kiemelten környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 9 és az e fölöttiek.

Ezek a kódok az alábbiak:
0: katalizátor nélküli, benzinüzemű, a jóváhagyási előírások szerint nem minősített dízelüzemű, ENSZ-EGB 83.00-83.01/A vagy 49.00-49.01/A előírás szerinti jóváhagyási jellel ellátott dízelüzemű;
1: katalizátoros, nem szabályozott keverékképzésű, benzinüzemű;
2: katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, benzinüzemű, kivéve a 4. osztályba sorolt EURO-II minősítésű gépjármű;
3: EURO-I minősítésű dízelüzemű gépjármű;
4: EURO-II minősítésű, katalizátoros, szabályozott keverékképzésű - benzinüzemű vagy EURO-II minősítésű dízelüzemű gépjármű;
5: tiszta gázüzemű vagy elektromos meghajtású, illetőleg hibrid (a gépjárművet meghajtó elektromos-, valamint benzin- vagy dízelmotorral is ellátott) hajtású, kivéve, ha belső égésű motorja nem éri el az EURO-III minősítést);
6: EURO-III minősítésű, katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, benzinüzemű gépjármű;
7: EURO-III minősítésű dízelüzemű gépjármű;
8: EURO-III minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva;
9: EURO-IV minősítésű, katalizátoros, szabályozott keverékképzésű benzinüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva;
10 és 11: EURO-IV minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva;
12: EURO-V minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva;
13: EEV minősítésű dízelüzemű gépjármű, OBD-rendszerrel ellátva;
14: EURO-V minősítésű gépjármű;
15: EURO-VI minősítésű gépjármű
 

Az új cimkék esetén már nem lyukasztanak, mivel a felette levő műszaki cimkével megegyező az érvényessége.

 

5 komment

Címkék: rendszám rendszámgyűjtő rendszámgyűjtemény


A bejegyzés trackback címe:

https://rendszamgyujto.blog.hu/api/trackback/id/tr43506665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amenta 2011.12.30. 22:50:35

Na, ez jól jött.
Azt nem is tudtam hogy csak 2000 óta van matrica. Vagy előtte is volt, csak más?

Abban nem vagyok biztos hogy ideiglenes kivonáskor lekaparják, én mikor októberben kivonattam ideiglenesen a rekit, nem kellett lekaparni.

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2011.12.31. 08:57:02

@amenta: Előtte nem volt matrica, mert kb. 1999-től van az új (harmónikába hajtható) forgalmi, amiben van megfelelő helye a cimkének, a korábbi zöld kétlaposban nem volt ilyen. Kb. akkortól vették át az okmányirodák a rendőrségtől a gépjárműügyintézést és építették fel a mostani központi nyilvántartást. Ha egyszer eljössz tudok majd mutatni 00-ás cimkét, ami kisebb, mint a jelenlegi és könnyebben sérül, régebben elég volt egy jól irányzott sterimob egy hagyagul felragasztott cimkének és már le is lett mosva. A mostaniak olyan jól sikerültek, hogy ha műszakin lecserélik sem jön le simán, kell hozzá egy kis féktisztító és valami dörzsi, ezzel a fényvisszaverő rétegen elég nagy pusztítást lehet végezni, ha lámpa fényénél megnézed egy igen komoly foltot hagy maga után.

Utánanéztem, a kivonásnál valóban nem kaparják már le az egy korábbi szokás volt, hogy nekiesett az ügyintéző egy kikapcsolt pax tollal, és sokszor lemezig kaparta a cimkét. Akkor most csak a forgalmiba kap egy záradékot? Vagy átmenetileg ők vigyáznak a rendszámra is. Vagy a kertek alatt még haza tudsz vele menni.

Egyszer betelt a forgalmim, és ilyen esetben műszakin nem ragasztanak cimkét a rendszámra, mert a cimke párját nem tudják hova ragasztani, ezért elküldtek az okmányirodába. Viszont a rendszámról akkorra a régi cimkét eltávolították. Persze a rendőrök a lámpánál egyből kiszúrtak és a lámpa után kék villógóval négyen körbekapták az autómat. Haha azt hitték, most nagyot fogtak, de mivel minden rendben volt, még okmányirodai időpontom is volt, így utamra engedtek.

amenta 2011.12.31. 19:32:06

@rendszamgyujto.hu: Csak a forgalmiba írják be. Amúgy sem hagytam volna ott nekik semmit. Pláne hogy az autó akkor már rég el volt spájzolva.

Nimrod001 · http://www.rendszamok.atw.hu 2012.01.01. 15:06:26

@rendszamgyujto.hu: Szerintem 02-től lehetett a cimke méretbeli váltása, mert van olyan 02-es táblám, amin kisebb a cimke, mint egy másik 02-es táblán. Csinálok majd képet!

300madness 2012.01.01. 20:46:37

@Nimrod001:
Nekem is van 02-es, azon olyan, mint ma.
süti beállítások módosítása